ZÖLDFŰSZEREK A LAKÁSBAN
A friss fűszernövények könnyedén lehetnek a mindennapi étkezés részei, hiszen manapság kaphatóak szinte bármelyik élelmiszerboltban és ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor akár több évig is élvezhetjük az ételeinknek-italainknak kölcsönzött ízüket és aromájukat.
Ebben az összeállításban csokorba szedtem a hat legnépszerűbbet - és talán legáltalánosabbat - amelyek segítségével mind az olasz, a francia, a mediterrán vagy akár még a távolkelet ízeit is a konyhánkba költöztethetjük.
Mindjárt itt az első - az egyik kedvencem - a metélőhagyma. Szinte minden része ehető, szívós, évelő növény, amelyet akár száríthatunk vagy fagyaszthatunk is, ha már látjuk, hogy sárgulnának a levélvégek.
Széles körben használható: húsokhoz, szendvicskrémekhez, szendvicsekhez, levesekhez, mártásokhoz - tényleg csak a fantáziánk szabhat határt.
A kakukkfű apró levélkéi nagy meglepetést tartogatnak, hiszen minden sűlt hús és sült zöldség mennyeivé varázsolható ha ezt a fűszernövényt adjuk hozzá, de még a kenyérféléket, sőt akár a limonádénkat is megbolondíthatjuk vele.
Évelő, örökzöld cserjévé fejlődik, virága fehér vagy halványkékes-lilás. A francia konyha egyik elengedhetetlen fűszere.
A bazsalikom talán az egyik legismertebb mindenki számára, hiszen az olasz ízeket sokan kedvelik és az olasz konyha remekeivel szinte mindenki tett már egy próbát a konyhájában. Könnyen emészthető és a pesto egyik alapja a nagy, aromás sötétzöld bazsalikom-levél.
Az oregano is széles körben ismert. A görög oregano erőteljesebb ízű és illatú mint az olasz. A tejszínes és a paradicsomos ételek nagy barátja.
Zsálya. Örökzöld és évelő ez a növény is, amelynek nagy szürkészöld levelei vannak. Erőteljes és igen intenzív íz és aroma jellemzi.
A rozmaring a grillezett ételek kedvelőinek körében bizonyára nem ismeretlen. Évelő és gyors növekedésű fűszernövény.
húsokhoz
sajtokhoz
tésztákhoz
burgonyához
zöldségekhez
kenyérfélékhez
sütikhez
pizzához
fűszervajhoz
fűszerolajhoz
italokhoz
fotók forrása: pinterest
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése