CSERESZNYÉS
RÉTES
Tavaly lemaradtam a fekete cseresznyéjéről híres szomolyai cseresznye-fesztiválról, de idén sikerült eljutni. Bevallom csalódás volt, mert egy szem fekete cseresznyét sem láttunk az árusoknál, és a kérdezősködés sem vezetett túl sok eredményre, a fesztivál pedig az a szokásosan lapos falusi rendezvény volt. Szomorúan és két üres kosárral bandukoltunk vissza a kocsihoz, amikor az egyik kapu előtt tábla hirdette: cseresznye eladó! Az utolsó 7 kilónyit sikerült bezsákmányolni.
Tervek az apró, fekete és édes bogyókkal:
- dzsem (életem első saját főzésű nyalánksága, amely éppen most, édesen illatozva rotyog a fazékban),
- cseresznyés rétes,
- és persze degeszre tömni a pocakunkat!
A készen kapható rétestésztát gyorsan beszereztem, milyen jó, hogy ismét nyitva vannak vasárnap az üzletek! (A páromra gondolva teljes kiőrlésű változatot is vettem.)
- A rétestésztát kicsomagoltam, kissé meglocsoltam olvasztott vajjal, megszórtam apróra tört amaretti kekszmorzsával, a kimagozott cseresznyéket elszórtam rajta, feltekertem és kivajazott tepsire fektettem, majd a tetejét is átkentem olvasztott vajjal, és kb. 25 percre száműztem a forró sütőbe.
Cukor nem kell bele, a morzsa és a gyümölcs eléggé édes :)
Aranybarnára sütöttem, megszórtam porcukorral, és kezdődhetett a dőzsölés!
Egy szép régi villa és tányér mellett jól mutat ez az édes nyalánkság.
Az egész szinte csak cseresznye, a leheletvékony ropogós tésztaburok pedig remekül kiegészíti.
Jó étvágyat
Rea
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése