2014. április 25., péntek





         RUBIK   KOCKA

40 éves Rubik Ernő találmánya a RUBIK KOCKA.
Ezzel valószínűleg nem mondok nagy újdonságot, de azért mégis szeretnék egy-két érdekességet bemutatni nektek a RUBIK ihlette lakberendezési ötletekből és érdekességekből.  

A nagyon fanatikusok ilyen asztalkával-polccal rendezhetik be az otthonukat, de létezik nyitható vagy fiókos kivitelben is kisbútor.


A világon eddig több mint 350 millió darabot adtak el belőle, annyit, hogyha mindet egymásra helyeznék, egy akkora torony lenne belőle, amely az Északi sarktól egészen a Déli sarkig érne.








A '80-as években a világ kb. ötöde játszott a kockával, annyira népszerű lett. Gondolj csak bele, ez kb. Kína lakosságának felel meg!

Az igazán ügyeseknek versenyeket szerveznek, ahol már nem csak az a tét, hogy rekordokat döntsenek, hanem az is, hogy minél újabbak jöjjenek létre. Létezik már egy kézzel kirakás, lábbal kirakás, víz alatti, sőt vakon kirakás is, amelynek világrekordját egy magyar fiatalember Endrey Marcell mondhatja a magáénak, aki 26,36 másodperc alatt rakta ki a 3x3x3-as kockát bekötött szemmel.

A 3x3x3-as kocka kirakásának világrekordere Mats Valk, aki a 2013-as bajnokságon egy alkalommal 5,55 másodperc alatt rakta ki a kockát. Azonban az átlagos kirakási idők alapján Feliks Zemdegs a rekorder, aki a 2013-as bajnokságon 6,54 másodperces átlaggal rakta ki a kockát.

Vannak mérnök csapatok is akiket nagyon foglalkoztat a minél gyorsabban kirakás lehetősége, így kocka-kirakó robotokat álmodnak meg. Egy britek által alkotott, Speedcuber-nek nevezett szerkezet 5,27 másodperc alatt rakta ki a kockát, és ezzel Guiness rekordot állított fel, azonban a továbbfejlesztett, legóból összerakott Cubestormer 3 robot amely okostelefonnal iránytva mindössze 3,2 másodperc alatt rakta ki a kockát, megdöntötte a saját rekordját



A játék bekerült a NewYork-i Modern Művészetek múzeumába is.Nem csak a mérnökök hanem a bútorgyártók figyelmét is felkeltette ez a játék.

A gyerekszobákba pl. színes és jól variálható bútorokat, kiegészítőket találhatunk. A gyerkőcök persze örülhetnek a színes daraboknak.

   Léteznek egyéb hasznos kiegészítők.






Sőt a konyhában sem kell nélkülözni a jól ismert színes oldalú kockát, mert készült már bors őrlő, csésze vagy éppen poháralátét is az ihlet után.




A pasiknak akik szeretik a mindenféle kütyüket, pl. ilyen usb dukál.


És, hogy azért a csajok se maradjanak ki belőle, íme az ő világukba beilleszthető kiegészítők táska és fülönfüggő formájában.



Művészeti alkotások születtek a Rubikizmus jegyében, hiszen a kis kocka rajongóit ilyen formában is megihlették a benne rejlő lehetőségek.


Ha pedig a hagyományos Rubik kockával végeztél, akkor ne lélegezz fel, mert akad még kihívás bőven a 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6, és a 7x7x7 kockával, vagy a   Pyraminx, a Megaminx és társaik formájában. 


Ami nekem külön tetszik, hogy tényleg senki, még a vakok sem maradnak ki ebből a színpompás játékból, hiszen a Braille írással felmatricázott változat kifejezetten nekik készült.

rea

fotók: pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése