2013. február 17., vasárnap

A konyha


Mindegy, hogy milyen. Lehet amerikai, lehet külön helyiségben, lehet egy- vagy kétsoros, lehet U vagy L alakú, lehet szigetes, lehet étkezős, lehet kicsi vagy nagy, de egy biztos: ez a helyiség az otthon központja. Még azoknak is van konyhájuk akik nem igazán "konyhatündérek", és csak hébe-hóba főznek, vagy csak a megrendelt ételt melegítik fel, és mindenkiben él az a mondat, hogy a konyha az otthon szíve.


A lakás körbejárásaként a konyha a következő állomás, és remélem ezt nem bánjátok. Ebben az összeállításban kezdetnek is elég sok ötletet találhattok, de ígérem nem fog a konyha támakörben majd egykeként árválkodni ez a bejegyzés. Mostanában - elárulom, hogy ez a rajongásom nem igazán új keletű - imádom a fehéret. Voltak korszakaim, és én is kerestem önmagam, de ez a "kedvencség" elég maradandóra sikeredet. Olyannyira, hogy nyárra az egyik legfontosabb tervem, hogy a "rea" mellett egy nagy átalakításra is készülök, amelyet figyelemmel kísérhet majd az, aki velem tart. Nem is szaporítom a szót, következzenek a főszereplők kezdve a fő kedvenccel, a fehérrel:






Ebben a konyhában a fa munkapult természetes színe és mintája megtöri a fehér sterilségét. Igazi családi otthon központja lehet, ahol a konyhasziget mellé telepedve megihatunk egy jó kis tejeskávét elmajszolva egy finom sütivel, ahol még a gyerkőcnek is becsempésztek egy kis rajztáblát ez egyik alsó szekrény ajtóra, a felső elemek között pedig mi adhatjuk hírül a napi menüt vagy csak egy jó recept hozzávalóit, esetleg a bevásárló listát. 




A fal puritánsága, természetesen szép felülete remekül érvényesül a letisztult, modern hangvételű fehér bútor mellett, azonban egymást erősíti a régies hatást imitáló részletekkel, úgy mint a sütők ajtajainak ívével és a bárszékek íves lábaival. Az antik stílusú kiegészítők és a sok növény melegséget kölcsönöz a hideg felületek mellett, és hívogatóvá teszi a konyhasziget végén kialakított reggeliző pultot, amely csodajó ötlet, persze ha van rá elég hely.





Kétsoros konyhára itt a remek példa. A munkapult színe visszaköszön a parkettán is, belesimítva ezzel a konyhát a nyitott térbe. Rendkívül jó helykihasználásra példa a reggeliző rész a bárszékekkel. A kosarak rengeteg apróságot képesek elnyelni, mind emellett pedig kiválóan dekorálnak is. Ha nincs a hűtőnek hely, akkor állítsd térbe és építtesd körbe. A mosogatót rejtő pult melletti magas polc jótékonyan rejtheti a hűtőszekrényt is, a nappali felé pedig polcként funkcionálhat.




Ebben a konyhában az a nagyszerű, hogy a konyhasziget a központ, a beépített falfelület pedig remek kiszolgáló és tárolóhely. A nyitott polcos rész megmutattatja a szép formájú használati tárgyakat. A padló különleges mintája pedig felteszi az i-re a pontot. 





A szépen megmunkált ajtófelületek, a törtfehér szín, az ezüstösen csillogó fogantyúk, a szép mintájú üvegbetétek és a márványpult mind-mind a luxus hatását keltik.





A modern, letisztult, fényes felületű konyhabútor szerintem szinte észrevétlenül belesimul a falba. Érdekes a hozzá társított a fehérített  lazúros  falfelület és az ódonnak ható szék.




Ebben a konyhában a fehér mellett a szürke árnyalatai kaptak még fontos szerepet, a rozsdamentes felületek mellett a márványpult erezete és a padló grafitszürkéje révén. 
Praktikus megoldás egy kis dolgozósarok a háziasszonynak, persze csakis a konyhabútor stílusához igazodva. Az asztal fölötti lebegő polcokon megfér egymással egy-két szép konyhai használati tárgy is, mint dekoráció.





Klasszikusnak mondható, fehér és minden a helyén van. Figyelmet érdemel a tűzhely fölötti elszívó takarása, ami  kilóg picit a sorból, nekem valahogy mégis illik oda - szerintem életet csempészett a térbe - és a konyhához közeli, azzal szinte egybeolvadó étkező rész is. 





Egyik kedvenc, első látásra beleszerettem. Szép, egyedi részletek, az íves átjáró mögött komplett kis konyhabirodalom rejtőzik, a sodrófák pedig jópofa dekorációként sorakoznak. A lámpák régies, picit ipari jellege is különleges hangulattal lengi be a teret.



Letisztult, egyszerű vonalak és persze fehér és rozsdamentes felületek. 
Az ilyen modern konyhákban általában nem teszik közszemlére a tányérokat, tálakat, bögréket, de azzal, hogy itt ezt megtették, egy különleges hangulat jött létre. Látszik, hogy az itt lakók ragaszkodnak a természetes alapanyaghoz, ezáltal lett a rideg szögletesből meleg hangulatú, hívogatóan otthonos - gyere főzzünk valamit - konyha.



Kinn is, benn is. A sokoldalúságomat talán az is bizonygatja, hogy ez is nagy-nagy kedvenc. Az egyszerűségével, a különlegességével, az alapanyagaival és a színeivel együtt. Most csak belegondoltam, hogy milyen hangulata lehet akkor, amikor kinn mindent belepett a hó, és milyen lehet este a fények játékával ez a tér. 




Még mindig fehér! Bár - sokakhoz hasonlóan - utálok mosogatni, és mosogatógép párti vagyok, egy ilyen mosogatót nagy-nagy előnyben részesítek. Régies vonalú csaptelepével és az egyéb körülötte lévő kiegészítőkkel remek kis cottage hangulatot áraszt.




Újabb remek példa arra, hogy nem mindig kell zárt felső szekrény. Persze nagy hátrány, hogy így mindig rendet kell tartanod. És újra a kedvenc fehér metró csempe.



Ha tetszett az összeállítás, tarts velem holnap is, bekukkantok pár egyedi konyhába.


Képek forrása: pinterest.com és bhg.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése